Ga naar hoofdinhoud

Als volwassen kind van een alcoholist heb je door de onveiligheid in je jeugd kenmerken ontwikkeld die je in je volwassen leven belemmeren.

Zoals extreem streng zijn voor jezelf, moeite hebben met plezier maken in je leven, emoties niet kunnen doorvoelen omdat er vroeger geen ruimte was voor jouw gevoel. Dit komt omdat je als kind op je omgeving gericht was; hoe staat de pet van je vader of moeder, was het veilig? ,,Ik noem dat voelsprieten die je hebt ontwikkeld, je weet vaak heel goed wat de omgeving nodig heeft maar daarin heb je je eigen behoeftes nooit echt ontwikkeld, je weet niet snel waar jezelf behoeftig aan bent. En grenzen stellen is iets wat heel lastig kan zijn als kind van een alcoholist. Dat leidt tot geen regie hebt over je eigen leven, je laat je dingen je overkomen en gebeuren. Een andere kwaliteit die je hebt ontwikkeld is jezelf onzichtbaar kunnen maken. Jezelf vaak wegcijferen of ‘please-gedrag’ vertonen

Dit laatste wordt heel duidelijk zichtbaar in relaties  zoals bindingsangst/verlatingsangst, codepenentie,  relatie-liefdes verslaving, Relaties halen de pijn omhoog die al in jou zit, daarom zijn relaties als spiegels!

Mijn specialisatie is echter wel het werken met volwassen kinderen van alcoholisten, dit omdat ik zelf een kind ben van een alcoholistische vader.

En weet als geen ander hoe ik me door mijn aangeleerde belemmerende kenmerken heen heb moeten worstelen.

Volwassen kinderen van wie de ouders altijd dronken of verslaafd waren aan alcohol, leren vaak al snel belangrijke beslissingen te nemen.

Dit alles kan de beslissing zijn om het ouderlijk huis te ontvluchten in de verwachting dat mama of papa dronken thuis zal komen en boos en gewelddadig kan worden.

Kinderen die uit een alcoholisch gezin komen, zijn zich ervan bewust dat hun omgeving onveilig en onvoorspelbaar is en dat dingen in een oogwenk kunnen veranderen.

Ze letten op het gedrag van hun ouders en kunnen vaak de komende dag, nacht of week voorspellen.

Als volwassenen worden ze impulsief in hun beslissingen, ze nemen vaak in een oogwenk belangrijke levensbeslissingen.

In wezen is deze impulsiviteit de manier waarop ze als kind overleefden, hoewel dit gedrag niet zo nuttig is als ze volwassen zijn.

Dit alles kan een aanzienlijke invloed hebben op hun volwassen relaties.

 

Top tien meest voorkomende gevolgen onder volwassen kinderen van alcoholisten

 1. Ze zijn meer bezorgd om anderen dan om zichzelf.

Als ze opgroeien in een alcoholistische thuissituatie worden kinderen vaak in een ouderrol gedrukt. Ze krijgen meer verantwoordelijkheden dan andere kinderen van hun leeftijd. Ze moeten bijvoorbeeld voor hun jongere broertjes of zusjes zorgen en soms zelfs voor hun ouders. Deze omkering van de rollen kan doorgaan tot in de volwassenheid en volwassen kinderen zullen vaak de behoeften van anderen voor die van zichzelf stellen.

 1. Ze hebben moeite om projecten af te maken.

Volwassen kinderen van alcoholisten kunnen moeite hebben om dingen af te maken. In een alcoholistische thuissituatie overheerst het overleven van de chaos vaak het leren van praktische oplossingsvaardigheden waaronder het verdelen van doelen in behapbare stukken.

 1. Ze denken zwart-wit.

Alles of niets denken komt vaak voor in deze groep volwassen kinderen. Ze denken in extremen en hebben moeite om het tussenliggende grijze gebied te zien. Dit denkpatroon komt voort uit het feit dat ze zich constant in een vlucht- of vechtstaat bevonden hebben; iets dat vaak voorkomt in een alcoholistisch gezin waar de spanning hoog is.

 1. Ze kunnen niet goed lol maken.

Ontspannen en zorgeloos plezier maken zijn meestal niet de sterke eigenschappen van mensen die opgegroeid zijn in een alcoholistische thuissituatie. Veel kinderen van alcoholisten hebben hun vermogen om plezier te maken verloren toen ze de rol van volwassene op zich namen als kind. Ze denken misschien dat ze het niet verdienen om plezier te hebben en saboteren constant hun eigen pogingen tot plezier maken.

 1. Ze beoordelen zichzelf streng.

Als er iets fout gaat in het gezin geven kinderen zichzelf vaak de schuld van het gedrag van hun ouders. Als volwassenen kunnen ze nog steeds kritisch op zichzelf zijn bij elke kleine fout en wanneer dingen wel goed gaan wordt dit vaak toegeschreven aan geluk.

 1. Ze zijn constant op zoek naar bevestiging.

Volwassen kinderen van alcoholisten krijgen hun zelfwaardering door de goedkeuring van anderen. Als kinderen in een alcoholistische thuissituatie werden beloning en goedkeuring vaak onregelmatig gegeven, als ze het al kregen. In het volwassen leven kan dit tot gevolg hebben dat ze continu mensen tevreden willen stellen en de goedkeuring van anderen zoeken.

 1. Ze voelen zich anders dan anderen.

Kinderen van alcoholisten denken dat niemand hun situatie zal kunnen begrijpen. Ze voelen zich anders dan andere kinderen en de isolering die ze ervaren leidt meestal tot verminderde ontwikkeling van sociale vaardigheden. Als volwassene kan het anders voelen dan anderen leiden tot depressie en onrust.

 1. Ze ‘houden van’ mensen die gered moeten worden.

Onderzoeken hebben bewezen dat volwassen kinderen van alcoholisten later ook grote kans hebben om ook alcoholist  te worden, trouwen met een alcoholist. Het komt vaak voor dat volwassen kinderen relaties met mensen aangaan die gered moeten worden, dwangmatig zijn of aan een verslaving lijden.

 1. Ze voelen zich schuldig als ze voor zichzelf opkomen.

Omdat de behoeften van de verslaafde ouder altijd voor die van hen gaan leren kinderen van alcoholisten dat hun gedachten en gevoelens geen aandacht waard zijn. Als volwassene kunnen ze daarom moeite hebben voor zichzelf op te komen en vinden ze het vaak makkelijker om aan de eisen van anderen te voldoen.

 1. Ze zijn zeer loyaal.

Zelfs wanneer bewezen is dat ze dat niet moeten zijn, zijn volwassen kinderen van alcoholisten zeer loyaal. Ze kunnen zelfs loyaal blijven aan ouders die afstandelijk zijn of schuldig zijn aan misbruik. Als volwassene gaan ze vaak ongezonde relaties aan waar ze in blijven hangen omdat ze zich verplicht voelen loyaal te blijven.

Veerkracht van Volwassen Kinderen van Alcoholisten

Bovenstaande eigenschappen kunnen ervoor zorgen dat kinderen van alcoholisten moeilijkheden ervaren wanneer ze volwassen zijn. Ze kunnen echter ook een sterke veerkracht ontwikkelen welke een sterke persoonlijke bron tot groei kan zijn. Ik bied herstel aan speciaal voor volwassen kinderen van alcoholisten om hen te helpen met de emotionele en psychische impact van het opgroeien met een verslaafde ouder waarin eigenschappen die negatief lijken te zijn omgevormd worden in sterke eigenschappen. Met hulp van een therapeut voor het identificeren en balanceren van problematische manieren van denken en gedrag kunnen veel eigenschappen van volwassen kinderen ook positief zijn, zoals hieronder:

Loyaal

Als loyaliteit gericht wordt op gezonde relaties maakt deze eigenschap volwassen kinderen tot uitzonderlijk loyale vrienden en partners.

Verantwoordelijk

Sommige mensen zeggen dat volwassen kinderen overdreven verantwoordelijk kunnen zijn. Maar als mensen leren geen verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de acties van anderen kan hun niveau van persoonlijke verantwoordelijkheid bijdragen aan hun succes.

Intuïtief

Volwassen kinderen van alcoholisten kunnen ongelooflijk intuïtief zijn; een eigenschap die ze hebben verfijnd om om te kunnen gaan met de thuissituatie.

Empatisch

Naast intuïtief kunnen volwassen kinderen empatisch, verzorgend en mededogend zijn. Ze zijn in staat om de moeilijkheden van anderen te begrijpen.

Gedreven

Als de behoefte aan perfectie in balans is en de strenge zelfkritiek wat getemd, kunnen volwassen kinderen erg gedreven zijn om dingen te bereiken en deze goed doen. Dit maakt dat deze doelgroep een grotere kans maakt op een burn-out

Wil jij deze kernmerken ook ombuigen naar positieve kenmerken en wil je meer over mijn werkwijze weten neem dan contact met me op 06-25201391

Nog meer eigenschappen van een volwassen kind van een alcoholist

We raakten geïsoleerd en bang voor mensen en gezagsdragers.

We werden goedkeuringszoekers en verloren daarbij onze identiteit.

We zijn bang voor boze mensen en persoonlijke kritiek.

 1. We worden alcoholisten, trouwen met hen of beide, of vinden een andere dwangmatige persoonlijkheid zoals workaholic of relatieverslaving om onze zieke verlatingsbehoeften te vervullen.
 2. We leven het leven vanuit het oogpunt van slachtoffers en we worden aangetrokken door die zwakte in onze liefdes- en vriendschapsrelaties.
 3. We hebben een overontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel en het is gemakkelijker voor ons om met anderen bezig te zijn dan met onszelf; dit stelt ons in staat om niet te goed naar onze eigen fouten te kijken, enz.
 4. We krijgen schuldgevoelens als we voor onszelf opkomen in plaats van toe te geven aan anderen.
 5. We raakten verslaafd aan opwinding.
 6. We verwarren liefde en medelijden en hebben de neiging om mensen te ‘liefhebben’ die we kunnen ‘meelijden’ en ‘redden’.
 7. We hebben onze gevoelens uit onze traumatische jeugd “volgepropt” en hebben het vermogen verloren om onze gevoelens te voelen of te uiten omdat het zoveel pijn doet (ontkenning).
 8. We beoordelen onszelf hard en hebben een zeer laag gevoel van eigenwaarde.
 9. We zijn afhankelijke persoonlijkheden die doodsbang zijn voor verlating en er alles aan zullen doen om een relatie vast te houden om geen pijnlijke verlatingsgevoelens te ervaren, die we hebben ontvangen door te leven met zieke mensen die er nooit emotioneel voor ons waren.
 10. Alcoholisme is een familieziekte; en we werden para-alcoholisten en namen de kenmerken van die ziekte aan, ook al pikten we de drank niet op.
 11. Para-alcoholisten zijn reactoren in plaats van actoren

Herken jij je hier in neem dan contact met mij op voor een sparringsessie,

06-25201391

 

Back To Top